Gründer:

Kan man drive firma uten å være opptatt av business?

Ina barsnes lite bilde e1511443801449

Ina ønsket egentlig bare å være helsearbeider og å hjelpe andre. Som person er hun ikke så opptatt av business. Men som naprapat i behandlingsfellesskapet Motus365 er hun også selvstendig næringsdrivende og driver eget firma. Det tok tid for Ina å finne sin måte å markedsføre seg på og «selge» sine helsetjenester. En rådgiver hjalp henne til å finne ut at markedsføring like mye handler om å gi av seg selv og vise det man driver med, som å være en aktiv «selger». Ina er også klient hos Devold Consulting og får bistand i sin næringsvirksomhet fra våre regnskapsførere.

Skrevet av: Ina Barsnes

Jeg jobber som naprapat og har vært selvstendig næringsdrivende siden 2006.

Ikke alt står i bøker som handler om å drive firma.

Mange utfordringer kan man være forberedt på når man skal starte og drive bedrift, andre må man lære seg underveis. Ikke alt står i bøker som handler om å drive firma.

Jeg er oppvokst i en familie som drev eget firma. Der fikk jeg med meg både positive og negative sider ved å drive selv. Telefonene ringte hele tiden og det var papirarbeid som måtte gjøres på kveldstid. Jeg så at det var både ansvar og frihet.

Dersom jeg hadde lyst å utføre mitt yrke måtte jeg ha et eget selskap.

Da jeg var 24 år og nyutdannet naprapat hadde jeg plutselig startet min egen bedrift. Det var ikke mange naprapater i Bergen i 2006 og yrkestittelen ga ingen muligheter for å bli ansatt. Dersom jeg hadde lyst å utføre mitt yrke måtte jeg ha et eget selskap.

Første året var jeg vikar for en som var i mammapermisjon og de neste årene leide jeg meg inn til en klinikk som allerede var i drift og trengte hjelp. Det var verdifullt for meg å få mye klinisk erfaring og en myk start til å drive selv.

Det første jeg gjorde når jeg startet selv var å skaffe meg en ekstra telefon. Det andre var å skaffe meg en regnskapsfører.

Det første jeg gjorde når jeg startet selv var å skaffe meg en ekstra telefon. Det andre var å skaffe meg en regnskapsfører. Det var viktig for meg å ikke være tilgjengelig hele tiden. En annen ting var at jeg ikke ønsket å ha ansvaret for selvangivelse og regnskap alene. Som fagperson må jeg holde meg oppdatert og hadde mistet verdifull tid og kunnskap om jeg skulle lære meg enda et fagfelt.

Les mer om mentor og rådgivningstjenester fra Devold Consulting.

I 2008 ble klinikken jeg samarbeidet med nedlagt og jeg stod på bar bakke. Jeg var 26 år, naprapat, og ingen plass å være. Hva gjør jeg nå da? Etter noen tilfeldige møter og litt pågangsmot fikk jeg leie et rom på et legekontor. Det var nyttig for meg å jobbe med andre profesjoner og jeg lærte mye.

Da innså jeg at det ikke bare var å starte en bedrift, være flink i yrket sitt, så strømmet kundene til.

Det var nå jeg følte at jeg hadde min reelle oppstart. Jeg var fremdeles ung og var opptatt av at jobben ikke skulle ta hele livet mitt. På tross av mye ansvar var det viktig for meg å «bare» være 26.

Les også Auduns blogginnlegg og tanker om outsourcing av regnskapstjenester.

Da finanskrisen kom i 2009 ble denne klinikken flyttet til andre lokaler. Mine samarbeidspartnere kom til å jobbe på kveldstid, lokalene og kontrakten ble dårligere og jeg valgte å avslutte samarbeidet. Jeg stod på bar bakke igjen.

«hadde det ikke vært bedre å ha en jobb uten ansvar, med en fast lønn og sikkerhet?»

«hva tenkte jeg?»

«hadde det ikke vært bedre å ha en jobb uten ansvar, med en fast lønn og sikkerhet?»

Jeg har spurt meg selv disse spørsmålene flere ganger. Venner og familie har også spurt meg om dette. De har fulgt meg i både oppturer og nedturer, og gitt meg styrke når jeg har trengt det.

I 2010 flyttet jeg firmaet mitt til Åsane. Jeg leide et kontor på en klinikk sammen med andre terapeuter.

Les mer om hvorfor velge Devold Consulting som din regnskapsfører og rådgiver.

Klinikken hadde vært i drift noen år, men var ikke etablert. Etter et par år kjøpte jeg meg inn i klinikken og ble en av medeierne. Vi har en felles profil utad, samarbeider om pasienter og deler kunnskap og erfaring. Alle har sitt eget firma som har en leieavtale med klinikken.

Dette er en modell som fungerer bra for oss. Vi er en del av et fellesskap og har frihet til å bestemme vår egen arbeidsmengde og tid.

Som person er jeg ikke så opptatt av business.

Som person er jeg ikke så opptatt av business. Det er kanskje rart når man skal drive firma. Er det mulig å bli suksessfull uten å fokusere på det?

Jeg anser mitt yrke i hovedsak som en del av helsetilbudet i Norge og ikke som en business. Yrkestittelen er dessverre utenfor helsevesenet og kjemper en kamp for autorisasjon. Det tok noen år før jeg forstod at jeg faktisk var bedriftsleder og gründer.

Jeg identifiserte meg mest som fagpersonen naprapat. En av de største utfordringene for meg i den rollen har vært å markedsføre og selge.

Det føltes feil for meg å markedsføre og selge.

Troen på yrket var bra og jeg så at dette var noe som var behov for i vårt samfunn. Det var kjipt å innse at det var ikke nok å være dyktig fagperson og holde døren åpen for nye kunder. Det føltes feil for meg å markedsføre og selge. Det var et etisk dilemma å være pågående i forhold til smerter og helse. Som person er jeg ingen selger. Det krasjet med mine verdier. Hvordan kan man drive firma da? Kundene må jo finne meg.

Book en behandlingstime hos Ina.

Skal man leie inn noen til dette ruller tusenlappene fort og det er vanskelig å vite hva man bør bruke pengene på.

Jeg forstod at jeg var så opptatt av å gjøre de riktige tingene at jeg glemte hva jeg ønsket å oppnå med jobben.

Jeg meldte meg på et kurs på nett som handlet om markedsføring. Det igjen førte til et samarbeid med en person som lærte meg å gi verdi uten å ha fokus på å selge. Jeg forstod at jeg var så opptatt av å gjøre de riktige tingene at jeg glemte hva jeg ønsket å oppnå med jobben.

Når jeg klarte å se forskjellen på å gjøre noe fordi jeg tror det er lurt eller fordi det er noe jeg tror er verdifullt for andre ble jeg tryggere. Det er mulig å vise hva man driver med uten å ha fokus på å selge. Det i seg selv gir god troverdighet og har for meg generert mye jobb. Jeg har også hatt det gøy på veien.

Følg Motus365 på Instagram 

Det er viktig å være åpen for muligheter som blir til underveis og våge å ta sjansen når muligheten er der. Det er lett for å bli statisk i sine egne tanker og opptatt av et mål.

Kunsten å gjøre ingenting er viktig for meg. Det er ofte da de gode ideene kommer opp.

«Dolce far niente» – Kunsten å gjøre ingenting er viktig for meg. Det er ofte da de gode ideene kommer opp.

Min familie har vært uvurderlig i min tid som selvstendig næringsdrivende. De har forstått hva jeg har gått gjennom og gitt meg selvtillit når jeg har tvilt på meg selv. Noe av det viktigste de har lært meg er å ha is i magen og tåle at det blåser litt på toppene.

En annen ting som har vært viktig for meg er tryggheten når det kommer til regnskap og selvangivelse.

En annen ting som har vært viktig for meg er tryggheten når det kommer til regnskap og selvangivelse. Det har gjort at jeg kan fokusere mindre på detaljer og mer på det som skaper verdi i mitt firma.

Mange tenker at jeg har valgt en vanskelig og utrygg vei og måttet ofre mye.  Det er klart det er en risiko å ta. Jeg tok opp lån i banken for å kunne drive. Jeg bodde i kollektiv sammen med andre studenter og venner de første årene. Jeg hadde lav risiko privat slik at jeg kunne satse på firmaet. For min del føltes det som et lite offer.

Les også Arne sitt blogginnlegg om travel hverdag for ledere og viktigheten av å delegere arbeidet og stole på ansatte.

Jeg har nok måtte ta andre valg enn andre med fast jobb og det har vært noen vanskelige valg og veiskiller underveis. Mine avgjørelser har vært både gode og dårlige. Det har vært viktig å ikke legge for mye vekt på de dårlige og se videre mot nye muligheter.

I dag er vi ti samarbeidspartnere på klinikken, jeg har et verv som regionsleder i Norges Naprapatforbund og jeg er opptatt av min fritid.

Det som har gjort suksess for meg er å ha et klart hode, arbeidsomme hender og et varmt hjerte.

Det som har gjort suksess for meg er å ha et klart hode, arbeidsomme hender og et varmt hjerte.

Ønsker du kontakt med Ina – du når henne på mob. 930 15 798 

Lese flere av våre historier og innlegg om næringsliv? Her finner du innholdsoversikt for devoldconsulting bloggen. 

Ønsker du å dele en historie fra næringslivet under devoldconsulting bloggens motto  – «Dele erfaringer og kunnskap – gjøre hverandre gode»? Ta kontakt med Arne Devold.

Vil du starte bedrift?

Kommentarer

Legg igjen en kommentar





Devold Consulting Regnskap i bergen - møt teamet

Regnskap, skatt og rådgivning

Devold Consulting er et autorisert regnskapsførerselskap i Bergen. Vi tilbyr komplette regnskapstjenester, bedriftsrådgivning og automatisering av regnskap.

Aktuelle tjenester

Vil du motta vårt
neste nyhetsbrev?


Kommentarer

Legg igjen en kommentar