Etablerersenteret Bergen:

Hvordan starte en bedrift?

Etablerersenter bergen

Rådgiver for Etablerersenteret Bergen: Paul Evers har master i management i ryggen og han har testet ut alt fra å være rådmann i Finnmark til å være chocolatier med egen sjokoladefabrikk i Bergen. Han er selv en ivrig gründer, men nå toner Paul ned sine seks andre jobber og fokuserer på den han finner aller mest lystbetont, nemlig å rettlede ferske vestnorske gründere. Det å se en forretningsidé bli spisset og skjerpet, slik at den har større sjanse til å bli en vellykket etablering, synes han er både interessant og spennende. Den belgiskfødte tobarnsfaren snakker fransk, tysk, nederlandsk, engelsk, og norsk, og elsker alt med vårt stilfulle Bergen, bortsett fra regnet.

Hva er Etablerersenteret Bergen?

Etablerersenteret er et offentlig tilbud til gründere. Det er finansiert gjennom et spleiselag mellom Vestland fylkeskommune og 22 kommuner i Vestland.

Etablerersenteret tilbyr etablererkurs og rådgiving til etablerere, gründere, oppstartsbedrifter og entreprenører.

Etablerersenteret er et offentlig tilbud…

Trenger du hjelp til å komme i gang med din forretningsidé eller videreutvikle en etablert bedrift? Vi har bred erfaring innen forretningsplanlegging.

Hvordan jobber dere med gründerne på Etablerersenteret Bergen etter gjennomført kurs?

Alle kursdeltakere har anledning til å få gratis veiledning hos våre rådgivere etter fullført kurs. Det gir oss en fin mulighet til å se i detalj hva den enkelte gründer trenger i tillegg til innholdet på kurs.

…gratis veiledning hos våre rådgivere etter fullført kurs.

Noen gründere har allerede startet med sin bedrift og trenger bare noen små justeringer for eksempel i forhold til hvilke kanaler som egner seg best til reklame, nyhetsbrev, osv.

De fleste ber om hjelp for å kunne spisse produkter eller tjenester som skal selges i markedet. Forskning har vist at mange oppstartsbedrifter mislykkes fordi markedet ikke har behov for produktet eller ikke er villig til å betale prisen som bedriften må ha.

Vi ser også at mange trenger en oppgradering av økonomiforståelsen sin. Begrep som f.eks. anleggsmidler, avskrivninger, fordringer og periodisering er ganske sentrale i bedriftsøkonomi.

Mange gründere oppdager dessverre for sent at økonomien ikke er god nok og unnlater å ta de riktige grep for å rette opp situasjonen.

Hva skjer på Treffpunktene Etablerersenteret Bergen arrangerer?

Treffpunkt – lær av hverandre!

Treffpunkt er en møteplass i form av frokostmøter for gründere som har startet, eller skal starte egen virksomhet. Her kan man skape sitt nettverk og få nyttig informasjon og kunnskap om spennende temaer.

Vi legger opp til nye tema for hver gang, med dyktige foredragsholdere. «Treffpunkt» er et gratis tilbud til gründere.

Marton Outdoor – en gründerhistorie fra Bergen

Hva er Etablererfondet, hvor mye deler dere ut og når kan man søke for 2021?

Etablererfondet er en støtteordning som blir behandlet politisk i Vestland fylke. Midlene har blitt frigjort de siste årene og Etablerersenteret informerer om fondet på sine hjemmesider.

…søke Etablererfondet om inntil 50 000 kr

Hvis du er gründer i oppstartsfasen eller vurderer å starte ny virksomhet kan du søke Etablererfondet om inntil 50 000 kr til å gjennomføre nødvendige tiltak. Støtten skal gi deg mulighet til å tilegne deg kompetanse om marked og økonomi.

Etablererfondet følger “førstemann til mølla”-prinsippet. Søknadsfristen løper derfor til det er tomt for midler.

Hva er kriteriene for å bli kåret til «Månedens bedrift», hvordan promoteres vinneren av Etablerersenteret Bergen?

For å bli kvalifisert til «Månedens bedrift» må du ha startet opp din egen bedrift. Du må også ha begynt å omsette dine produkter eller tjenester.

Fra utfør tilbake til arbeid – min lange vei ut av NAV systemet

Vi pleier å ha en lang liste med potensielle kandidater, men på grunn av den aktuelle koronakrisen er vi kommet litt i etterskudd. Gjennom «Månedens bedrift» får vi en utmerket anledning til å synliggjøre en vellykket reise fra idé til marked som mange gründere kan lære av. Vi kårer ikke en vinner.

Hvor lenge kan gründeren forvente at oppfølgingen fra Etablerersenteret Bergen kan vare?

Som oftest møter vi våre gründere én til to ganger på individuell veiledning.

For å fortsette veiledning med våre rådgivere må det være progresjon mellom møtene.

For å fortsette veiledning med våre rådgivere må det være progresjon mellom møtene.

Etter hvert holder vi kontakt gjennom våre «Treffpunkt» arrangementer hvor vi har anledning til å følge utviklingen over tid.

Våre regnskapstjenester.

Hvordan opplever du selv å være gründer i en by som Bergen?

Når man har gjort seg kjent med de lokale forhold er det relativt ukomplisert. Mye av regelverket i Europa er harmonisert gjennom EØS avtalen.

Gründere med utenlandsk bakgrunn fra Vest-Europa har ikke problemer for å starte egen bedrift. Norge scorer bra på målinger av gode land å etablere ny virksomhet i.

Hvordan forløper en god gründersamtale med deg som rådgiver?

Når jeg prøver å gi gode råd til en gründer er det viktig å sette en god ramme for samtalen.

Hvilken bakgrunn har du? Hvor lenge har du vært i Norge? Kan du norsk godt nok for å gjøre deg forstått? Er du i jobb? Har du erfaring med produkter eller tjenester som du skal selge? osv.

…skaper vi gjensidig tillit og det hjelper når man skal finne ut hvordan man skal jobbe videre.

Når vi forteller litt om egne erfaringer og gründerreisen skaper vi gjensidig tillit. Det hjelper når man skal finne ut hvordan man skal jobbe videre med sin forretningsidé.

Når er det på tide ansette medarbeidere?

Dere jobber i kontorlandskap sammen med gründerhub’en Bergen Works – hvordan påvirker dette gründermiljøet deg som rådgiver?

Jeg ser at dette gir oss mange fordeler. Bergen Works gir oss tilgang til møterom, kjøkken og spiserom, i tillegg til nødvendig infrastruktur.

Her på hub’en har vi daglig omgang med dyktige bedrifter i oppstartfasen.

Her på hub’en har vi daglig omgang med dyktige bedrifter i oppstartfasen. Dette gir oss innsikt og forståelse for hva unge bedrifter trenger og hvordan de lykkes med sine satsinger.

Du har jobbet i flere byer og internasjonalt – hvordan bruker du din internasjonale erfaring i rådgiverrollen?

Vestland har en sterk posisjon i en rekke næringer med stor betydning for landet. Vi skårer høyt både på verdiskapning og eksport.

Her i Bergen har vi en høy konsentrasjon av serveringsvirksomheter, agentur- og engroshandel og profesjonelle tekniske rådgivningsaktiviteter.

Klar for nye utfordringer? Spør regnskapsføreren.

Vestland er det største reiselivsfylket i landet og står for ca. 40.000 arbeidsplasser i regionen. Næringen er særlig viktig som arbeidsgiver for ungdom og innvandrer, og en viktig kilde for økonomisk aktivitet i kommunene.

Dette danner en ramme for spenstige fremstøt fra gründere med kunnskap, erfaring og vilje til å skape sin egen arbeidsplass og gjerne arbeid til flere.

Etablerersenteret tilbyr etablererkurs og rådgiving til etablerere, gründere, oppstartsbedrifter og entreprenører i regionen. Spesielt til de som trenger hjelp til å komme i gang med forretningsidé eller videreutvikle en etablert bedrift. Vi har bred erfaring innen forretningsplanlegging.

Å starte en bedrift – 6 tips for å komme igang

Paul Evers ved Etablerersenteret Bergen gir følgende tips for deg som søker gründerlivet:

  1. Spør deg selv hva er styrkene og svakhetene dine

    Når du starter en bedrift, må du gjøre det trinnvis. Det aller første er å gjøre en personlig vurdering.
    Hva er de virkelige motivasjonene mine? Hva er mine styrker og svakheter? Har jeg nødvendig vitnemål og kunnskap? Er jeg en god selger? Vil jeg være i stand til å overbevise mine kunder? Er jeg en god leder? En god tekniker?
    Når denne analysen er utført og du har oppdaget noen mangler, må du spørre deg selv hva du skal gjøre med det.

  2. Vurder din økonomiske situasjon

    Før du setter i gang med din bedrift, må du vurdere din økonomiske situasjon nøye. Kanskje er du ikke i stand til å heve en lønning det første året. Hvis du fortsatt bor sammen med foreldrene dine, er det beste å være der litt lenger!
    Hvis du har en jobb fra før, bør du kanskje starte en virksomhet ved siden av jobben. Dette kan være en grei løsning for å beholde en del av inntektene dine i oppstartfasen.
    Husk at du er nødt til å betale de første kostnadene for virksomhet med dine sparepenger.

  3. Finn partnere

    Unge gründere lager ofte et prosjekt sammen med andre. Og de har rett, det er en formel som fungerer ofte. Sammen med din partners ferdigheter og kunnskaper står du sterkere når du starter bedrift din.
    Men før du begynner bør du imidlertid stille deg noen viktige spørsmål: Har dere den samme visjonen om selskapet? Hvordan ser dere på den fremtidige utviklingen? Hvem tar hvilken avgjørelse? Hvor mye tid og penger skal dere investere?

  4. Snakk om prosjektet ditt rundt deg

    Ikke start alene uten å ha snakket om prosjektet ditt med mennesker du kjenner.

    Vær ydmyk og lytt til de som gir deg tilbakemeldinger.

    For å lykkes må du hente inn informasjon fra markedet for å justere dine produkter og tjenester.

  5. Finn oppstartshjelp til din virksomhet

    Det er viktig å ikke være alene og å få hjelp fra starten av prosjektet. Ta kontakt med støtteorganisasjoner i ditt fylke og din kommune. Det finnes mange nettverk som tilbyr kurs og veiledning for unge og erfarne gründere. De fleste er støttet av offentlige ordninger og koster lite.

    Ønsker du å søke om tilskudd eller lån i etableringsfasen? Det finnes både nasjonale, regionale og lokale fond og støtteordninger somgründere i Norge kan søke på. På internett finner du informasjon og lenker til ordninger for deg som ønsker å starte egen virksomhet i Vestland fylke.

    Er du gründer i bergensregionen og trenger et sted å være? Bergen har mange kontorplasser som egner seg for gründere. Det viktigste er å finne miljøet som passer akkurat din bedrift. Du vil møte mange gründere som kan gi deg verdifulle råd. Det er stor solidaritet i gründersamfunnet.

  6. Vær profesjonell!

    Å være selvnæringsdrivende er ikke for alle. Det tar mye tid og energi, og vil legge beslag på din fritid og familielivet. Det vil være opp- og nedturer, dårlige nyheter kan demotivere deg. Rigg opp prosjektet ditt på sunne premisser og ikke gi opp!

    Omgi deg med mennesker som tror på deg og spør om hjelp i vanskelige tider.

Etablerersenter

Lykke til!

Lese flere av våre historier og innlegg om næringsliv? Her finner du innholdsoversikt for devoldconsulting bloggen. 

Ønsker du å dele en historie fra næringslivet under devoldconsulting bloggens motto  – “Dele erfaringer og kunnskap – gjøre hverandre gode”? Ta kontakt med Arne Devold.

Kontakt en rådgiver
Play Video

Kommentarer

Legg igjen en kommentar





Devold Consulting Regnskap i bergen - møt teamet

Regnskap, skatt og rådgivning

Devold Consulting er et autorisert regnskapsførerselskap i Bergen. Vi tilbyr komplette regnskapstjenester, bedriftsrådgivning og automatisering av regnskap.

Aktuelle tjenester

Vil du motta vårt
neste nyhetsbrev?


Play Video

Kommentarer

Legg igjen en kommentar