Starte bedrift:

Hjelp – jeg er arbeidssøkende – tør jeg starte for meg selv?

Starte for meg selv

Audun Rainer Busch Bonnier henvendte seg til Devold Consulting for å søke etter jobb. En hyggelig epost ble til lunsjavtale og god samtale om det å måtte la livet stå på vent i jobbsøkerkø. Drømmer, forhåpninger, utrygghet for fremtiden, selvtillit – følelsene er mange når man så til de grader er arbeidsfør og står uten jobb over noe tid. Audun ville dele på bloggen vår sin ærlige versjon av tvil og usikkerhet om det å starte for seg selv. Audun har likevel valgt å ta noen forsiktige skritt mot det å skape noe på egenhånd – foreløpig fordi han ikke har så mange andre alternativer – og fremtiden vil vise om drømmejobben blir som lønnsmottager eller som selvstendig næringsdrivende. 

Hjelp – jeg er arbeidssøkende – tør jeg starte for meg selv?

Gjesteskribent: Siviløkonom Audun Rainer Busch Bonnier – mannen bak #AnsettAudun

 

Så kom det som ingen hadde forutsett. Endringer.

I år 2015 fullførte jeg min mastergrad i finansiering og investering ved Handelshøyskolen i Bodø. En utdannelse som når jeg startet på den skulle være det som sikret meg og min familie en stabil inntekt. Man ble fortalt at mange ville få jobb før de var ferdig utdannet, og de aller fleste var ansatt en plass innen 6 måneder. Lønnen var bra og alt så rosenrødt ut. Så kom det ingen hadde forutsett. Endringer.

Flere bransjer, inkludert bank, forsikring og olje fikk tøffere tider og måtte omstrukturere. Økonomer som før kunne velge og vrake i jobber, må nå heller spisse klørne og kjempe mot 150 andre for den stillingen akkurat de vil ha.

Personlig har jeg delvis prøvd å starte for meg selv ved å prøve å få et fotballnettsted på bena med en kollega som stod for driften av nettsiden, mens jeg stod for alt innholdet. Tanken var god, men arbeidsbelastningen på en person ble alt for stor og med fraværende inntekt ble siden tatt ned igjen seks måneder senere.

Hvorfor starter du ikke bare på nytt for deg selv?

For mange tror jeg det handler om tryggheten.

Spørsmålet mange får, men som de fleste ikke vil ha. For mange tror jeg det handler om tryggheten. Selvtilliten på at du kan stå alene på egne bein, at du klarer å få nok kunder, at du skal gjøre en god nok jobb og at du skal bli anbefalt videre. Det er i all hovedsak det som det handler om. De aller fleste av oss, økonomer eller ikke, er gode på ting vi kan og/eller interesserer oss for. Jeg tror derfor at brorparten også vil gi en god kvalitet på produkter eller tjenester som de kan levere. Etter et år med aktiv jobbsøking har jeg selv tenkt tanken på å starte for meg selv flere ganger, men det er for meg som for mange andre et syvmilssteg å ta.

Les også om den nye digitale hverdagen for næringsdrivende med skybasert økonomisystem.

Det er så klart ikke gitt at det er veien å gå for alle, men for mange tror jeg at det å finne sin egen lille nisje – et lite område de er eksperter på – gjør at du stiller sterkere enn mange andre. Og fremtiden tror jeg vil vise oss at det blir mindre og mindre av generelle selskaper og mer av nisjebedrifter – og kanskje til og med nisjekonsulenter.

Hvor skal du hente pengene fra?

Det å starte for seg selv for noen som går på dagpenger fra Nav er kanskje lettere enn for de som sitter med en fast årslønn de vet de får.

Det å starte for seg selv for noen som går på dagpenger fra Nav er kanskje lettere enn for de som sitter med en fast årslønn de vet de får. Eller kanskje har du søkt jobb så lenge at du nærmer deg de magiske 104 ukene når Nav sier at nå må får du ikke lenger dagpenger av oss. Uansett, det å starte et selskap for seg selv koster som regel litt. Du må ut å finne kunder, du må finne din nisje og hvordan du skal markedsføre deg selv. Du bør ha en plan for en nettside og bruk av sosiale medier. Har du en jobb i dag som du kan kombinere med selskapet ditt så vil det kanskje være lurt å prøve det ut 1 dag i uka. Du finner da fort ut om det er noe du vil gjøre og om det er nok kunder der ute for deg.

Jeg ville anbefalt å tenke så innovativt at dersom du bare kommer i gang så kan du utvide driften etter hvert som du tjener penger. Klarer du å bare få en inntekt og en liten kundebase så vil det være enklere å utvide virksomheten din til en størrelse du er komfortabel med. En oppstartsperiode vil ofte være å definere produktene dine, hvem kundene skal være og hvordan du kan kapre de. Når du har funnet ut av dette må du begynne å produsere produktet ditt og få solgt det ut til det markedet som du har pekt ut for deg selv.

Hva må du ofre og hva koster det deg?

Skal du lykkes med å starte for deg selv, helt eller delvis må du ofre noe.

Det finnes ingen snarveier til suksess. Skal du lykkes krever det hardt arbeid, hardt arbeid og hardt arbeid. Fritiden din vil sannsynligvis bli spist opp delvis eller helt. Det kommer an på situasjonen, produktet og selskapet ditt. Skal du lykkes med å starte for deg selv, helt eller delvis må du ofre noe. Man kan ikke legge seg på sofaen og tro at folk blir oppmerksom på deg eller det du gjør. Det krever noe av deg som person, kanskje må du si nei til noen sosiale happenings fordi du er i en oppstartsfase.

Les også om selskapsetablering og oppstart av ny virksomhet.

Men lykkes du, så vil alt være verdt det. Har du tanker om å starte for deg selv så er det fordi du enten har en drøm om det eller at du føler deg forpliktet. Og den mestringsfølelsen du vil sitte igjen med etter å ha kapret en kunde eller gjort en jobb tror jeg det er vanskelig å kjøpe for penger. Lurer du på om du skal satse, gjør det. Prøv! Feiler du, så har du lært på den tøffe måten. Men lykkes du! Hvem skal stå imot deg da? Skap din egen suksesshistorie.

Hva med deg da Audun?

…tiden er inne for å prøve noe nytt igjen.

Etter å ha søkt jobb i lang tid uten å føle noe særlig med gevinst for det føler jeg at tiden er inne for å prøve noe nytt igjen. Jeg kommer nok ikke til å slutte å søke på jobber fordi at drømmen er fortsatt for meg å komme meg inn i et stort selskap og være en del av et større nettverk. Men det er også viktig for meg å få brukt meg selv og utdannelsen min til noe. Jeg er veldig flink med sosiale medier og håper å kunne få brukt meg selv litt til det for selskapene der ute som ikke har folk som er veldig gode på det. Jeg kommer også til å fortsette å skrive om ting som opptar meg. Kanskje har du og ditt firma behov for en som meg. Det håper jeg.

#AnsettAudun

Har du behov for hjelp fra Audun? – han er ledig både for lønnsarbeid og oppdrag som selvstendig næringsdrivende gjennom enkeltpersonforetaket Siviløkonom Audun Busch Bonnier. Devold Consulting har sponset et online økonomisystem og regnskapstjenester for Audun så han skal komme seg i inntektsbringende aktivitet igjen. Audun er dyktig på markedsføring gjennom sosiale medier og har bred erfaring som økonomisjef.

Lese flere av våre historier og innlegg om næringsliv? Her finner du innholdsoversikt for devoldconsulting bloggen. 

Ønsker du å dele en historie fra næringslivet under devoldconsulting bloggens motto  – «Dele erfaringer og kunnskap – gjøre hverandre gode»? Ta kontakt med Arne Devold.

Skrevet av Audun Rainer Busch Bonnier.Vil du starte bedrift?

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar





Devold Consulting Team regnskapsførere bergen

Regnskap, skatt og rådgivning

Devold Consulting er et autorisert regnskapsførerselskap i Bergen. Vi tilbyr komplette regnskapstjenester, bedriftsrådgivning og automatisering av regnskap.

Aktuelle tjenester

Vil du motta vårt
neste nyhetsbrev?


Kommentarer

Legg igjen en kommentar