Gründer:

Varmeskjørt fra Marton Outdoor – en gründerhistorie fra Bergen

Termoskjørt marton

Varmeskjørt fra Marton Outdoor er en gründerhistorie fra Bergen om Tone Markussen som ønsket å lage et varmeplagg til frosne utemennesker. Bob’s your uncle heter favorittmodellen – et langt termoskjørt i friske farger som holder kulden på avstand. Hun merket at det manglet et varmeplagg på markedet – et langt varmeplagg til både kvinner og menn der varme faktisk er en prioritert funksjonalitet. Tone har gått gjennom hele utviklingsprosessen – fra ide, produktutvikling, søk etter underleverandører, testperiode og helt frem til ferdig produkt. Har du lyst til å kose deg i godstolen utendørs i vinter med et deilig varmeplagg?  – besøk Marton Outdoor i nettbutikken.

Bob’s your uncle langt varmeskjørt – ideen om å fryse mindre som ble business  

…elsker utelivet, men liker ikke å fryse!

Tone Markussen (44) er oppvokst og bosatt i Ytre Sandviken i Bergen og elsker utelivet – men liker ikke å fryse! 

På hytta i Oppheim kom hun på tanken om å lage et langt varmeskjørt som ville gjøre utelivet om vinteren og kjølige høstkvelder mer komfortabelt.

 

Ideen om varmeskjørt er ikke ny, men varmeplaggene på markedet var for korte og hadde ikke spesielt god isoleringsevne slik at de faktisk gjorde jobben.

Tone bestemte seg for å løse utfordringen.   

Hvorfor valgte du å bli gründer i Bergen ?

Det var nok fordi jeg mente idéen min var god nok til at det var verdt et forsøk på å starte opp et selskap for å få det til.

Behovet for å fryse mindre ligger vel mer eller mindre latent i oss alle, spesielt for oss som liker å bruke tiden vår ute, enten det er skog og mark eller i hytteveggen.

Hva er et varmeskjørt og hvem kjøper det?

40% av kundene er faktisk menn. De har mindre fett på rumpa vet du.

Vel, jeg bruker faktisk ordet varmeplagg. Min samboer, Jens, som også har vært med på laget gjennom prosessen, var tidlig tydelig på at «skjørt» blir litt feil om vi skal få mennene til å bruke dette.

Og det viser seg at 40% av kundene er faktisk menn. De har mindre fett på rumpa vet du. Alle aldersgrupper kan nyte et varmeskjørt – poenget er at det er kjapt og hendig å ta på seg og samtidig gir god isoleringsevne.

Hadde du noen erfaringer fra tekstilbransjen fra før?

Absolutt ingen. Foruten om å være opptatt av kvalitet og funksjonalitet i de produktene jeg selv kjøper, så stod jeg litt på bar bakke i forhold til denne produkt idéen.

Man må bare bestemme seg for at dette skal jeg få til!

Jeg tror det er viktig å ikke la seg stoppe av at man føler man ikke kan så masse om bransje eller fagområdet. Det å ta steget og kjøre på videre er kanskje det vanskeligste. Man må bare bestemme seg for at dette skal jeg få til!

Klar for nye utfordringer? Starte din egen bedrift?

 

Fantes det konkurrenter da du startet?

Nei, egentlig ikke. Det er mange varmeplagg for bena i korte varianter. Men de er enten orientert rundt pent design, eller vekt.

Vi har gjennom prosessen hatt varme og funksjonalitet som hovedfokus og det syns jeg vi har lykkes med. Og Bob`en er jo blitt ganske tøff også.

Hva sa familie og venner da du fortalte at du ville satse på tekstilprodukter – ble du heiet frem eller har du jobbet motstrøms?

At det er flere skeptikere enn de som heier på deg, det er en del av gamet.

Begge deler egentlig. Noen ble veldig begeistret og satt seg på kjøperlisten med en gang, men andre hadde ikke tro verken på produktet eller meg. At det er flere skeptikere enn de som heier på deg, det er en del av gamet.

«Alle» har tips, råd, vinklinger og tanker. Men når alt kommer til alt er det jo kun du som er i prosessen. Man må sile ut hva som er matnyttig info, og heller oppsøke kunnskap hos de du kjenner, eller fremmede for den saks skyld, som faktisk kan brukes til noe.

Best i test regnskapssystemer.

Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra kunder? Hvordan har du justert produktene underveis?

…endret prototypen mye før den gikk i produksjon.

Vi laget en prototype som vi fikk flere testere til å bruke bob’en over en periode. Det var svært nyttig. Testing i forhold til design og praktisk bruk gjorde at vi endret prototypen mye før den gikk i produksjon.

Videre har vi gjort noen mindre endringer underveis som har forbedret produktet til slik det er til salgs i dag.

Hva har vært de tøffeste utfordringene med å starte en tekstilbedrift og salg av varmeskjørt?

Læring. Jeg har måtte lære veldig mye underveis og gjøre mye selv for å få økonomien til å gå rundt.

Man kan ikke bare kjøpe tjenester for å få ting til, da er man konk før man har fått på plass organisasjonsnummer.

Man kan ikke bare kjøpe tjenester for å få ting til, da er man konk før man har fått på plass organisasjonsnummer.

Jeg har måtte lære meg alt mulig. Alt fra å programmere nettbutikk, lage hjemmesider, føre regnskap så langt jeg klarer selv (til Devold tar over og hjelper meg i havn), digital markedsføring, forståelse for hvordan bransjen kjøper inn, marginer de forventer i butikkene bare for å nevne noen.

Når det gjelder selve produktet så tror jeg at jeg kan mer om kvalitet i yttertøy enn jeg noen gang har gjort.

Til syvende og sist føles det veldig godt å ha gjort alt selv.

Vi dro på helgetur til Hong Kong for å spesifisere produktet før vi gikk i produksjon. Der satt vi, jetlaged og svett, og måtte velge borrelås av 200 alternativer, velge materiale, hvilken type sytråd som skulle bruker, fargevalg, type glidelåser og hver eneste lille detalj du kan tenke deg. Utrolig slitsomt, men fantastisk lærerikt. Til syvende og sist føles det veldig godt å ha gjort alt selv.

Hvordan føre regnskap selv?

Om du skulle startet på nytt igjen i dag, noe du ville gjort annerledes?

Jeg tror jeg ville tatt regnskapsbiten mer på alvor.

Jeg tror jeg ville tatt regnskapsbiten mer på alvor. Jeg brukte alt for mye tid på å prøve å føre regnskap selv med en revisor til å godkjenne for oss og jeg fikk ikke noe igjen for de pengene jeg brukte på revisor.

De timene jeg får igjen fra regnskapsfører Devold er deriomot  både noe jeg lærer av og som sikrer at jeg har alt på stell. Jeg fører salg og kjøp i Fiken selv, så tar June hos Devold over når det skal avsluttes for året, eller jeg har andre utfordringer underveis.

Har du noen nye spennende produkter på gang?

Ja, jeg har noen plagg til på tegnebrettet.

Men, jeg tenker at nå skal Marton Outdoor konsentrere seg om å selge dette vidunderlige plagget til alle.

Så skal vi bygge selskapet opp stein for stein, og se hva tiden bringer.

Vi hjelper deg i gang med ideen din – bedriftsrådgivning fra våre rådgivere.

Har du et favorittsted du selv bruker Bob`en?

Alle burde hatt en Bob.

Ja, jeg elsker kvelder rundt bålet. Helst sammen med venner og familie. Da er det ekstra kjekt å kjenne på hvor varm jeg er, og at jeg har fått dette produktet ut i markedet. Alle burde hatt en Bob.

Besøk Marton Outdoor sine hjemmesider og på Facebook.

Lese flere av våre historier og innlegg om næringsliv? Her finner du innholdsoversikt for devoldconsulting bloggen. 

Ønsker du å dele en historie fra næringslivet under devoldconsulting bloggens motto  – “Dele erfaringer og kunnskap – gjøre hverandre gode”? Ta kontakt med Arne Devold.

Starte egen bedrift?

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Devold Consulting Team regnskapsførere bergen

Regnskap, skatt og rådgivning

Devold Consulting er et autorisert regnskapsførerselskap i Bergen. Vi tilbyr komplette regnskapstjenester, bedriftsrådgivning og automatisering av regnskap.

Aktuelle tjenester

Vil du motta vårt
neste nyhetsbrev?


Kommentarer

Legg igjen en kommentar